Inzet verkiezingen 2025: Sterke energie-infrastructuur voor een weerbaar, vitaal en betaalbaar energiesysteem
Ons energiesysteem maakt wonen, werken en reizen mogelijk. Woningbouw, bedrijvigheid, weerbaarheid en verduurzaming staan allemaal onder druk als gevolg van netcongestie. Netbeheer Nederland vraagt aandacht voor onze energie in de verkiezingsprogramma's.

Netbeheerders begrijpen als geen ander de impact van de volle stroomnetten en werken daarom elke dag hard aan de uitbreiding van het energienet. De politiek kan daarbij helpen, onder andere door locaties aan te wijzen waar energie-infrastructuur kan worden gebouwd en door versnelde vergunningsprocedures toe te passen. En omdat bouwen nu eenmaal tijd kost, vragen we ook om het slimmer benutten van de huidige netten te stimuleren.
Alleen met langjarige keuzes kunnen we een toekomstbestendig energiesysteem bouwen dat betrouwbaar en betaalbaar is voor iedereen.
De netbeheerders vragen de politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s aandacht te hebben voor vier thema’s:
1 Houd energie-infrastructuur betaalbaar
Wanneer we flexibel zijn met energieverbruik, kunnen we de netcapaciteit maximaal benutten. Geef daarom alleen subsidies aan apparaten die meebewegen met de piekbelasting op het stroomnet of isolatie en zet in op netbewuste nieuwbouw of netbewuste verduurzaming. En focus niet alleen op elektriciteit; juist de mix met duurzame moleculen en gassen, waterstof en warmtenetten zorgen voor verminderde druk op het elektriciteitsnet. En stem energieopwek en gebruik op elkaar af, want energieplanologie beperkt onnodige investeringen in energie-infrastructuur.
2 Versnel de uitvoering
Des te sneller netbeheerders het energienet uitbreiden, des te beter het is voor iedereen. Energie is immers de basis van wonen, werken en reizen. Daarom vragen netbeheerders aan politiek om snel ruimte toe te wijzen aan onder- en bovengrondse energie-infrastructuur en door te gaan met het vereenvoudigen van vergunnings- en beroepsprocedures. Draai de bezuinigingen terug op uitvoeringsmiddelen voor het regionale energiebeleid van gemeenten en provincies, want zonder deze partners komt de verbouwing van het energiesysteem ernstig in het gedrang.
Zorg voor concrete stikstof reducerende maatregelen, waardoor een juridische houdbare ondergrens voor energie-infraprojecten mogelijks wordt. Energie-infrastructuur is cruciaal om de uitstoot van stikstof en CO2 in meerdere sectoren te verlagen.
3 Schaal duurzame elektriciteit en moleculen op
Houd vast aan de routekaart Wind op Zee; want 21GW is in ieder scenario nodig. Maak werk voor de ontwikkeling van Wind op Zee tot 2040. Zorg voor 1,4 miljard aan extra middelen om de betaalbaarheid van warmtenetten voor huishoudens te vergroten en de opschaling naar 200.000 extra aansluitingen richting 2030 te stimuleren. Warmtenetten zijn namelijk soms de beste optie.
Creëer zekerheid en duidelijkheid voor waterstof en maak de verlaging van het Klimaatfonds van €1,2 miljard voor waterstof ongedaan. En houd vast aan de bijmengverplichting voor groen gas uit afval, rioolslib of mest.
4 Zorg voor meer vakkrachten
Om al het werk van de energietransitie te doen, én om de huidige assets te onderhouden, zijn veel opgeleide vakkrachten nodig. Netbeheerders vragen de politiek om daarbij te helpen, door onder andere het collegegeld voor technische opleidingen te verlagen. Daarnaast is het nodig dat we tijdelijke en gerichte arbeidsmigratie mogelijk maken door enkele honderden vakkrachten van buiten de EU in te zetten voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet.
Klik hier voor de Verkiezingsinbreng van Netbeheer Nederland