Inbreng Plenair debat Klimaat- en Energieverkenning (KEV)
Dinsdag 11 maart is er plenair debat over de Klimaat- en Energieverkenning. Energie-infrastructuur is de basis van wonen, werken, reizen en welvaart en daarom heeft Netbeheer Nederland inbreng geleverd voor dit plenaire debat.

Energieonafhankelijkheid, woningbouw en de verduurzaming van onze industrie; de energienetten maken dit allemaal mogelijk. Netbeheerders breiden de netten daarom in een zo hoog mogelijk tempo en met recordinvesteringen uit. Om deze uitdagingen aan te pakken, staat de uitvoering centraal. Netbeheerders verhogen daarom elk jaar het uitvoeringsritme. De impact daarvan wordt zichtbaar: één op de drie straten gaat open, er komen 50.000 nieuwe trafohuisjes bij en 100.000 kilometer aan kabels wordt gelegd. Tegelijkertijd vragen uitdagingen zoals personeelstekorten, grondverwerving, lange vergunningsprocedures en stikstofbelemmeringen om slimme keuzes en effectieve maatregelen.
Kijk naar een compleet energiesysteem
Om de druk op het elektriciteitsnet te verlichten, moeten we breder kijken dan elektrificatie alleen. Investeren in andere energiedragers zoals groen gas, waterstof en warmtesystemen is essentieel. Deze alternatieven verminderen de vraag naar netcapaciteit, waardoor meer woningen en bedrijven aangesloten kunnen worden zonder het net te overbelasten. Bovendien bieden ze oplossingen voor gebieden waar elektrificatie niet haalbaar is.
Wanneer elektrificatie wél de voorkeur heeft, is het belangrijk dat nieuwe elektrificatiemaatregelen voor het halen van klimaatdoelen alleen worden ingevoerd als ze aan netbewuste voorwaarden voldoen en de praktijktoets doorstaan. De praktijktoets waarborgt dat nieuwe maatregelen geen verergering van netcongestie veroorzaken. Netbewuste voorwaarden zorgen ervoor dat initiatieven binnen de beschikbare capaciteit worden uitgerold.
Klik hier voor de inbreng voor het debat over de Klimaat- en Energieverkenning