Ecorys: ‘Versnelde netinvesteringen zouden miljarden aan maatschappelijke waarde opleveren’
Onderzoeksbureau Ecorys heeft, in opdracht TenneT, onderzocht wat de maatschappelijke waarde zou zijn van een hoog tempo bij de uitvoering van netverzwaringen. Hieruit blijkt dat hoe sneller de uitbreidingen van het elektriciteitsnet worden uitgevoerd hoe lager de jaarlijkse maatschappelijke kosten uitvallen. Een snelle uitvoering zou tot 30 miljard euro aan maatschappelijke waarde per jaar kunnen creëren.

De vraag naar extra transportcapaciteit is groot en de netbeheerders werken daarom hard aan een toekomstbestendig energiesysteem. De aangevraagde extra transportcapaciteit kan nu vaak niet direct worden gerealiseerd en dat leidt tot maatschappelijk kosten. Het remt de productiegroei van wind- en zonne-energie en bedrijven moeten wachten om te kunnen uitbreiden of elektrificeren.
In het onderzoek Maatschappelijke impact van tijdige netuitbreiding door TenneT is Ecorys ervan uitgegaan dat, zonder netverzwaringen, de maatschappelijke kosten van netcongestie evenredig zullen groeien. Wanneer Target Grid, TenneT’s visie op een toekomstbestendig elektriciteitsnet, in een hoog realisatietempo wordt uitgevoerd, heeft dit daarom maatschappelijke waarde.
Ecorys komt tot de conclusie dat hoe sneller TenneT uitbreidingen van het elektriciteitsnet uitvoert, hoe lager de jaarlijkse maatschappelijke kosten uitslaan. Uit de modelberekeningen blijkt dat de maatschappelijke waarde die gecreëerd kan worden door het snel uitvoeren van netverzwaringen gemiddeld genomen tussen de 8 en 30 miljard euro per jaar ligt.
Recordinvesteringen en meer flexibiliteit
Netbeheer Nederland onderschrijft de uitkomsten van het onderzoek. Netbeheerders investeren al recordbedragen van 8 miljard euro per jaar in de Nederlandse gas- en elektriciteitsnetten en dat neemt de komende jaren zelfs nog toe. Ook is het uitvoeringsakkoord met bouwbedrijven en installateurs gesloten om de snelheid van het aanleggen en verzwaren van energie-infrastructuur verhogen.
Toch blijft het voor bedrijven belangrijk om ook goed te kijken hoe zij slimmer met hun huidige aansluiting om kunnen gaan. De vraag naar capaciteit blijft sneller groeien dan netbeheerders kunnen bijbouwen. Flexibiliteitsmiddelen vergroten niet alleen de mogelijkheden van bedrijven nu, maar zullen ook een rol spelen in een toekomstbestendig energiesysteem dat draait op de weersafhankelijke opwek van wind- en zonne-energie.