Draghi: Energietransitie is essentieel voor concurrentievermogen Europa
Oud-voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi kreeg de opdracht van Ursula von der Leyen om het concurrentievermogen van Europa te analyseren en aanbevelingen te doen voor verbetering. Het rapport geeft aan dat er veel moet gebeuren om Europa te versterken. De ontwikkeling van het Europese Energiesysteem wordt nadrukkelijk genoemd.

Draghi benadrukt de noodzaak van investeringen in energie-infrastructuur voor de hele EU om de energietransitie mogelijk te maken en daarmee ruimte te bieden aan economische groei en woningbouw. De Europese Commissie schat dat er tegen 2030 meer dan 500 miljard euro aan investeringen nodig zal zijn om aan de vraag te voldoen en om hernieuwbare energie optimaal te kunnen integreren. Interconnecties tussen landen spelen hierbij ook een fundamentele rol.
Europese zorgen over stijgende kosten
Die investeringen zorgen onvermijdelijk voor stijgende kosten. Draghi verwacht dat de netwerkkosten de komende tien jaar zullen stijgen in de hele Europese Unie, vooral vanwege de noodzaak om te investeren in infrastructuur en stijgende netverliezen te voorkomen. Draghi zegt daarover dat het essentieel is om nettarieven in Europa te harmoniseren én om te zorgen voor beleid dat zelfconsumptie en flexibiliteit stimuleert, zoals Netbeheer Nederland deze week ook deed.
Opwek en gebruik zijn te vaak niet op elkaar afgestemd
Freek Akkermans, beleidsadviseur Netbeheer Nederland: “Draghi pleit daarom voor meer onderlinge samenwerking. De ongelijke inzet van wind- en zonne-energie in de EU verhoogt de druk op het elektriciteitsnet omdat geografische locaties met optimale energieproductie vaak niet samenvallen met de vraaglocaties. Dit kan leiden tot knelpunten in het netwerk waardoor hernieuwbare energieproductie geremd zou kunnen worden.”
Energietransitie vraagt ruimte en regie
Er wordt benadrukt dat er aanzienlijke uitdagingen zijn om de uitvoeringscapaciteit voor infrastructuurprojecten te verhogen, gezien de complexiteit van grootschalige energieprojecten. Dit betreft zowel de uitbreiding van netwerken als de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. Dit leidt tot vertragingen en kan knelpunten in het netwerk veroorzaken, wat weer van invloed is op de capaciteit om voldoende energie te leveren. Als beperkende factor noemt Draghi de ruimte die nodig is om alle energie-infrastructuur aan te leggen. De beperkte ruimte maakt dat er slimme keuzes gemaakt moeten worden, en dat er innovaties en ruimtelijke regie nodig zijn.
Klik hier voor het rapport over het concurrentievermogen van Europa