Brandgevaar en € 200 miljoen maatschappelijke kosten door energiediefstal

In 2017 hebben de netbeheerders energiediefstal gestopt bij bijna 3300 hennepkwekerijen. De betreffende hennepkwekers hadden samen ongeveer 125 miljoen kWh aan elektriciteit gestolen. Energiediefstal jaagt de maatschappij op kosten en zorgt bovendien voor onveilige, brandgevaarlijke situaties voor omwonenden. Netbeheerders zetten daarom in op meer prioriteit bij politie, Openbaar Ministerie en overheden voor de aanpak van illegale hennepteelt.

placeholder

Brandgevaar

Een hennepkwekerij heeft meestal een illegale en onveilige aansluiting op het energienet. Ook de elektrische aansluiting in het pand zelf zit vaak amateuristisch in elkaar. Bovendien is het stroomverbruik vaak hoog en langdurig (12 tot 18 uur per dag). Dat zorgt voor ronduit gevaarlijke situaties, vanwege het constante risico van oververhitting, smeltende kabelisolatie, kortsluiting en brand. Stichting Salvage registreert jaarlijks 70 tot 80 grote woningbranden door hennepkweek. De branden slaan vaak over naar naastgelegen woningen.

Daling

Het aantal hennepkwekerijen dat wordt opgerold daalt al een aantal jaren, terwijl er geen aanwijzingen zijn dat er minder hennepkwekerijen zijn. Netbeheerders zijn daarover in gesprek met de samenwerkingspartners, zoals overheden en politie. Vanwege het gevaar voor omwonenden is het belangrijk dat netbeheerders energiediefstal zo snel en zo veel mogelijk kunnen stoppen. Als een hennepkwekerij wordt opgerold, zorgen de netbeheerders dat de elektriciteitsaansluiting zo snel mogelijk weer veilig is.

Maatschappelijke kosten

Naast brandgevaar leidt de energiediefstal ook tot maatschappelijke kosten. In totaal zijn er naar schatting zo’n 30.000 hennepkwekerijen in Nederland, die elk jaar bijna 1 miljard kWh aan elektriciteit stelen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken. Netbeheerders (en dus alle aangeslotenen) draaien op voor ongeveer € 60 miljoen aan kosten voor de gestolen stroom en bovendien loopt de overheid rond de € 135 miljoen aan belastinginkomsten mis.

Melding doen van (mogelijke) hennepkwekerijen

Hennepkwekerijen komen overal voor: in huur- en koophuizen, villa’s en appartementen, midden in woonwijken en in afgelegen loodsen. Omwonenden kunnen helpen bij het signaleren en opsporen van hennepkwekerijen. Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000, of contact opnemen met de politie, telefoonnummer 0900-8844.