ACM keurt samenwerking netbeheerders om CO2-uitstoot te verminderen goed
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het initiatief van de Netbeheerders om samen te kunnen werken aan het verminderen van de CO2-uitstoot goedgekeurd. De netbeheerders mogen een gezamenlijke CO2 prijs afspreken bij inkoop- en investeringsbeslissingen. De afgesproken startprijs van 50 euro per ton in 2021 en voorziene verhogingen, leiden volgens de ACM niet tot een merkbaar effect op de kosten en daarmee de tarieven van netbeheerders. De ACM, die het initiatief toetste aan de Mededingingswet en de ‘concept-leidraad duurzaamheidsafspraken’, vindt het belangrijk dat de netbeheerders een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame economie die voldoet aan de klimaatdoelstellingen.

Netbeheerders moeten in de komende jaren veel investeren in de gas- en elektriciteitsnetten. Die investeringen zijn onder andere nodig voor de energietransitie naar duurzame energie. Bij het aanleggen en beheren, maar ook bij het gebruik van de netten, komt veel CO2 vrij. Door anders te investeren, kan de CO2-uitstoot beperkt worden.
Netbeheerders hebben in 2021 onderling afgesproken dat ze een prijs van 50 euro per ton CO2 gaan gebruiken bij inkoop- en investeringsbeslissingen. Op deze manier wordt duurzaamheid zwaarder meegewogen bij investeringsbeslissingen en aanbestedingen. Het energienet wordt hiermee efficiënter en leveranciers worden zo geprikkeld om een productaanbod te ontwikkelen die laag scoren op CO2-uitstoot.
De prijs wordt volgens een groeimodel verhoogd waarmee de CO2 -prijs in lijn blijft met de huidige prijs voor een ton CO2 in de internationale CO2 -emissiehandel ETS (Emissions Trading System). Bij de verhogingen van de CO2-prijs baseren de netbeheerders zich op de meest recente milieuprijzen die het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving rekenen voor een ton CO2. Voor 2022 is de prijs al verhoogd naar 100 euro per ton CO2.
Samenwerking
Bedrijven mogen samenwerken om een bijdrage te leveren aan vastgelegde klimaatdoelstellingen. De ACM heeft de samenwerking vorig jaar getoetst aan de Mededingingswet. De startprijs van 50 euro per ton CO2 levert geen merkbaar effect en daarmee geen beperking van de mededinging, maar dat kan anders zijn bij hogere prijzen voor CO2. Daarom heeft de ACM gekeken of deze samenwerking in aanmerking komt voor een uitzondering op het kartelverbod. Bij dit soort duurzaamheidssamenwerkingen beoordeelt de ACM of de voordelen opwegen tegen de nadelen. De ACM concludeert dat ook bij een hogere prijs voor de CO2, de baten opwegen tegen de mogelijke kosten. Bovendien komt er een billijk deel van de voordelen ten goede aan de consument, is de samenwerking noodzakelijk om voordelen te behalen en blijft er voldoende ruimte voor concurrentie. Daarom valt deze samenwerking volgens de ACM onder de uitzondering van het kartelverbod en mogen de netbeheerders op dit punt samenwerken.
Klik hier voor het bericht van de ACM.