Geen afsluitingen van gas en stroom tijdens de Kerstvakantie

Geen afsluitingen van gas en stroom tijdens de Kerstvakantie

  • 21 december 2015
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

De beheerders van regionale elektriciteit- en gasnetten (Liander, Enexis, Stedin, Rendo, Endinet, DELTA Netwerkbedrijf, Cogas en Westland Infra) sluiten de gehele Kerstvakantie onder voorwaarden geen klanten af van stroom en gas.

In de winter zijn de netbeheerders daarnaast zeer terughoudend met het afsluiten van klanten: bij vorst worden er namelijk geen klanten afgesloten, behalve als er sprake is van energiediefstal, onveilige situaties of als klanten categorisch weigeren een energiecontract af te sluiten. Dit geldt nu ook tijdens de Kerstvakantie.

Contract opgezegd? Zoek snel een nieuwe leverancier!

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, sluiten netbeheerders geen klanten af omdat zij hun energierekening niet betalen. Die rekening betalen zij niet aan de netbeheerder, maar aan de energieleverancier. Meestal echter zullen energieleveranciers eenzijdig het contract met deze klanten beƫindigen, vanwege betalingsproblemen. In dat geval moeten zij een nieuwe energieleverancier zoeken omdat de netbeheerders anders verplicht zijn ze af te sluiten. De netbeheerders verzoeken deze klanten snel een nieuwe leverancier te kiezen en geven hen daar ook de tijd voor. Pas als klanten categorisch weigeren daar aan mee te werken, worden ze afgesloten.

Bij vorst geen afsluiting

In Nederland is daarnaast afgesproken dat er niet zomaar klanten worden afgesloten als het vriest. Wel blijven de netbeheerders afsluiten bij energiefraude, onveilige situaties, of als klanten blijven weigeren een energieleverancier te kiezen.
Terug naar overzicht