Informatie over uitschakelen TF-signaal voor tariefschakeling 

Titel

Vanaf 1 juli 2021 verdwijnt het zogenoemde TF-signaal in steeds meer gebieden. TF staat voor ToonFrequent. Bij dit systeem verstuurt een zender signalen via het elektriciteitsnet. Het signaal wordt onder andere gebruikt om te schakelen tussen het dag- en nachttarief voor elektriciteit. Dit signaal is een verouderd en kostbaar systeem waar tegenwoordig betere en goedkopere alternatieven voor zijn. Er zijn ook elektrische apparaten die het signaal gebruiken. Extra aandacht verdienen bijvoorbeeld elektrische boilers, vaak wat oudere systemen, die het signaal gebruiken. Als het signaal uit gaat, moet bij deze boilers iets gebeuren om te zorgen dat ze aan blijven. Hiervoor is een stappenplan opgesteld.

Op deze pagina leest u wat het uitschakelen van het signaal voor u betekent. 

Dag- en nachttarief verdwijnt voor mensen zonder slimme meter 

Vroeger was het TF-signaal nodig om elektriciteitsmeters te laten schakelen tussen het dag- en het nachttarief (dubbeltarief). De afgelopen jaren heeft bijna iedereen in Nederland een slimme energiemeter gekregen. Die meter kan zelf schakelen tussen het dag- en nachttarief. Als het TF-signaal uit gaat kunt u alleen nog gebruik maken van het dag- en nachttarief als u een slimme meter heeft.  

Heeft u nog geen slimme meter? Bijna ieder huishouden in Nederland heeft de slimme meter al meerdere keren gratis aangeboden gekregen. En op bijna alle plekken waar nog geen slimme meter hangt, bieden we hem de komende jaren alsnog gratis aan. Wilt u niet wachten of hebt u nog niet eerder een slimme meter aangeboden gekregen? Neem dan contact op met uw netbeheerder*. 

Overigens is het verschil tussen beide tarieven inmiddels minimaal en bij sommige energieleveranciers zelfs nihil. De verwachting is dat het helemaal gaat verdwijnen en dat energie in de toekomst juist goedkoper wordt als er bijvoorbeeld veel zonne-energie wordt opgewekt. Prijsvergelijkers hebben berekend dat het dubbeltarief alleen goedkoper is, als u minstens de helft van uw energie ’s nachts verbruikt. En ook dan scheelt het per jaar maar een paar euro. 

Heeft u een boiler die schakelt op het TF-signaal? 

Sommige woningen hebben een elektrische boiler die gekoppeld is aan het TF-signaal voor tariefschakeling en alleen ’s nachts opwarmt. Deze boilers liften in feite mee op het signaal. Het gaat om wat oudere systemen die vaak in flats en appartementengebouwen hangen. De meeste boilers kun je eenvoudig met de hand weer aanzetten. Maar bij een deel kan dat niet. Voor deze boilers moet er aparte oplossing komen.  

Warmt uw elektrische boiler tijdens de uren in de nacht automatisch op? Dan wordt uw boiler waarschijnlijk automatisch aangezet door het toonfrequent-signaal (TF-signaal). Bij uw boiler moet iets gebeuren, om te zorgen dat hij aan blijft staan als het signaal wordt uitgeschakeld. In dit stappenplan leest u of er voor u iets verandert en wat u kunt doen.  

Andere apparaten die schakelen op het TF-signaal 

In het verleden is er ook op andere manieren gebruik gemaakt van het TF-signaal voor tariefschakeling. Je kunt het signaal bij wijze van spreken ook gebruiken om automatisch je radio aan te zetten in de ochtend. Omdat we niet alle toepassingen kennen, kunnen we hier geen specifieke instructie voor geven. In het algemeen zijn er een paar mogelijkheden: de apparatuur voortaan handmatig schakelen of gebruik maken van een eenvoudige schakelklok, zoals ze bij bouwmarkten te koop zijn. Voor verlichting adviseren we gebruik te maken van een schemerschakelaar, die de lampen automatisch aan doet als het donker wordt.  
 
 
*Weet u niet wie uw netbeheerder is? Kijk op www.eancodeboek.nl