Virtuele tweede aansluiting voor grootverbruikers

Virtuele tweede aansluiting voor grootverbruikers

  • 15 januari 2015
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

Initiatieven die gebruik maken van de zogenoemde postcoderoosregeling kunnen vanaf 1 januari 2015 een virtuele tweede aansluiting voor grootverbruik aanvragen. Tot voor kort was voor deze projecten een fysieke tweede aansluiting verplicht.

Een virtuele aansluiting is meestal veel goedkoper dan een fysieke tweede aansluiting waarvoor gemiddeld tussen de € 5.000 en € 35.000 moet worden betaald. Bij een virtuele aansluiting hoeft geen ondergrondse aansluitkabel aangelegd te worden en wordt optimaal gebruik gemaakt van de bestaande aansluiting. Dit kan een aanzienlijke kostenbesparing opleveren voor initiatieven die vallen onder de postcoderoosregeling.

Netbeheer Nederland is blij met deze afspraak, die door het ministerie van Financiën is vastgelegd in het Belastingplan. Initiatiefnemers van lokale duurzame initiatieven kunnen hiermee een aanzienlijke kostenbesparing realiseren. Wel geldt nog altijd de wettelijke verplichting van een tweede meter. Daarnaast moet de aansluit- en meetconfiguratie voldoen aan de wettelijke eis dat de opgewekte energie via een publieke leverancier aan het openbare net wordt geleverd. De kosten van een eventuele aanpassing aan de aansluit- en meetconfiguratie zijn afhankelijk van de bestaande situatie. Wij adviseren daarom om voorafgaand aan de realisatie en planning van een project contact op te nemen met de netbeheerder. De netbeheerder kan inzicht geven of en waar een virtuele tweede aansluiting mogelijk is. U vindt hier wie uw netbeheerder is.

Lees hier de formele publicatie.


Terug naar overzicht