Vacature Beleidsadviseur Economie & Regelgeving

Wij zoeken voor ons team Beleid, Regulering en Communicatie (BRC) in Den Haag een Beleidsadviseur Economie & Regelgeving (32 – 40 uur p/w)

placeholder

Netbeheer Nederland is de brancheorganisatie van de elektriciteit- en gasnetbeheerders in Nederland. De leden zijn 8 grote organisaties (TenneT, GTS, Liander, Enexis, Stedin, Rendo, Coteq en Westland Infra), zelfstandige netbeheerders met ruim 19.000 medewerkers. Netbeheer Nederland behartigt de belangen van de leden, voert de dialoog met de overheid, politiek, toezichthouders, marktpartijen en andere stakeholders. Onze samenleving staat voor grote sociaal economische uitdagingen. De energietransitie is één van de belangrijkste maatschappelijke thema’s van deze tijd. De energienetbeheerders vervullen hierbij een cruciale rol. Bij Netbeheer Nederland werken we elke dag aan die transitie. Van strategische vragen over de inrichting van het toekomstige energiesysteem, het financieren van energie-infrastructuur tot het concreet vormgeven van de regulering van de energiemarkt. Wil jij actief bijdragen aan deze complexe vraagstukken en ben jij een pragmatisch ingestelde adviseur? Dan is deze vacature echt iets voor jou!

Bij Netbeheer Nederland zijn 30 medewerkers werkzaam, geclusterd in multidisciplinaire teams op de gebieden energietransitie, public affairs, communicatie & regulering, systeem & infrastructuur en marktfacilitering & klant. Er heerst een hands-on mentaliteit in de organisatie, met korte lijnen en een actiegerichte structuur. De hoofdtaken van de medewerkers betreft het mede vormgeven van beleid en het managen van ‘issues’ in werk- en taakgroepen. Ons team BRC richt zich op strategische vragen over het wet- en regelgevingskader van de toekomst en de stappen die nu gezet kunnen worden richting die duurzame toekomst. Dit vraagt van het team BRC om duiding te geven aan keuzeopties en koers te bepalen.

Wat ga je doen?
Voor het slagen van de energietransitie is een adequaat wet- en regelgevingskader essentieel. De netbeheerders investeren de komende decennia meer dan ooit, wat vraagt om een nieuwe kijk op de manier waarop zij hun energienetten financieren. Verder bieden innovaties mogelijkheden om consumenten en bedrijven via de tarieven op een geheel nieuwe manier bij het energiesysteem te betrekken.

Als Beleidsadviseur Economie & Regelgeving verbind je specialisten op economisch- juridisch-, public affairs- en communicatiegebied op deze thema’s. Je zoekt actief de samenwerking op en je draagt bij aan vraagstukken, programma’s en projecten over de rol van de netbeheerders in het huidige en toekomstige energiesysteem in het algemeen en de regulering van netbeheerders in het bijzonder. Je bent kartrekker en coördineert de inbreng van de netbeheerders bij de ontwikkeling van die regulering. Actuele thema’s daarbij zijn congestiemanagement, tariefbeleid, tariefstructuur voor grote en kleine aansluitingen, alternatieve energiedragers zoals waterstof en codeprocessen. Je geeft invulling aan de verplichtingen die volgen uit nieuwe wet- en regelgeving met focus op de economische aspecten daarvan. Je begrijpt dat er verschillende belangen en invloeden spelen, binnen en buiten Netbeheer Nederland. Je houdt het strategisch belang van de netbeheerders voor ogen. Je adviseert over kansen en mogelijkheden voor wat betreft een toekomstgericht wet- en regelgevingskader. Je bent verantwoordelijk voor de belangenbehartiging namens de gezamenlijke ledenbedrijven en gesprekspartner voor de toezichthouder, Autoriteit Consument & Markt. Je adviseert het management en je bereidt samen met de leden besluitvorming voor op bestuurlijk niveau over strategische- en economische vraagstukken. Je weet daarom goed te schakelen tussen de rollen van beleidsadviseur, secretaris, regisseur of procesbegeleider. Je bent op jouw vakgebied een sparringpartner voor je collega’s en een gerespecteerd gesprekspartner voor de leden en de externe stakeholders. Je rapporteert rechtstreeks aan de directeur Beleid & Energietransitie. 

Profiel

  • Je hebt WO werk- en denkniveau, bijvoorbeeld in de richting economie, rechten, bestuurskunde en/of bedrijfskunde;
  • Je hebt 3 tot 5 jaar ervaring als econoom, economisch analist, jurist of (beleids)adviseur opgedaan bij een consultancy bureau, onderzoeksbureau, overheid, netbeheerder of toezichthouder;
  • Je bent een stevige persoonlijkheid en goed in het oplossen van complexe vraagstukken op het snijvlak van energie, duurzaamheid, economie, recht en techniek;
  • Je hebt ervaring met adviseren en projectmatig werken in wisselende teams en met verschillende samenwerkingsverbanden;
  • Je bent overtuigend, verbindend, proactief en resultaatgericht.

Voldoe je niet precies aan alle bovengenoemde punten, maar denk jij dat je een geschikte kandidaat bent? Solliciteer dan ook en overtuig ons in jouw motivatiebrief!

Wat bieden wij jou?
Salarisniveau
Schaal 9/schaal 10; inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring
Maandsalaris
Min € 4.610,– Max. € 7.393,-
Dienstverband
Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, met uitzicht op een vast contract

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je elke maand je Persoonlijk Budget (PB). Het PB bestaat uit 21,7% van je bruto jaarsalaris. Je bepaalt zelf waaraan je het PB wilt besteden; je kunt het bedrag uit laten betalen of deels besteden voor extra verlofopties, een fietsregeling en voordelig sporten. Verder bouw je een uitstekend pensioen op bij het ABP, waarvan 70% van de premie wordt betaald door Netbeheer Nederland. Het hybride werken (zowel thuis/digitaal) als op kantoor ten behoeve van het team behoort binnen Netbeheer Nederland tot het ‘nieuwe normaal’. Het beleid is dat er ook na Corona een uitgebalanceerde thuis/kantoor verdeling blijft. 

Verder kun je rekenen op:

  • 24,5 verlofdagen per jaar, met extra verlofopties. 
  • Ruime mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en specialisatie (o.a. opleiding, training en seminars bezoeken).
  • Een goede balans tussen werk en privé.
  • Een laptop en telefoon. 
  • Een goede thuiswerkplek. Verder bieden we een tegemoetkoming in de thuiswerkfaciliteiten.
  • Een prettige werkomgeving met goede faciliteiten in hartje Den Haag, op loopafstand van het centraal station. Je krijgt van ons een OV-abonnement voor naar je werk en zakelijke reizen. 

Kortom, bij Netbeheer Nederland ben je verzekerd van een prima pakket arbeidsvoorwaarden en daarbij is de cao Energie Netwerkbedrijven van toepassing.

Solliciteren & contact
Stuur een e-mail met je CV en motivatiebrief vóór 4 maart 2022 naar Fred Teerink (adviseur HR), fteerink@netbeheernederland.nl. Voor inhoudelijke vragen over de functie kun je terecht bij Hans-Peter Oskam (directeur Beleid & Energietransitie) via 06 – 51 69 52 15.