Uit Net NL: Column André Jurjus

Uit Net NL: Column André Jurjus

  • 9 november 2017
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

'Cybersecurity is topprioriteit voor de betrouwbaarheid van ons net'

De media besteedden afgelopen maanden diverse keren aandacht besteed aan hackers die het voorzien hebben op de energievoorziening - door rechtstreeks in te breken in het energienet of door aangesloten apparaten te saboteren, zoals omvormers bij zonnepanelen. In Nederland zijn dergelijke hacks nog niet voorgekomen, maar onder meer in het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne kunnen ze erover meepraten. 

Vorige maand benoemde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in het rapport 'Mobiliteit en elektriciteit in het digitale tijdperk' veel voordelen van digitalisering in de elektriciteitsvoorziening, zoals betaalbaarheid door een efficiënter gebruik van het net. Maar het PBL vroeg ook aandacht voor de gevoeligheid van ICT voor storingen en uitval. Begrijpelijk, want een cyberaanval op ons net kan ontwrichtende consequenties hebben. 

Het is onze taak om de ICT minstens zo goed op orde te hebben als het fysieke net al decennia lang is. Gelukkig zijn netbeheerders zich daar terdege van bewust. Voor zover het niet al zo was, is cybersecurity hoog op de agenda gekomen door de recente berichtgeving. Netbeheerders werken al langer samen met de overheid en de rol van inlichtingendiensten zoals het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zal in de toekomst waarschijnlijk toenemen. Begin oktober verstevigden we vanuit Netbeheer Nederland bovendien onze samenwerking met het European Network for Cyber Security (ENCS), zodat we hun expertise nog beter kunnen benutten.

Waar mogelijk stellen netbeheerders ook extra eisen aan de beveiliging van apparaten die op het net zijn aangesloten. Dat geldt bijvoorbeeld al voor laadpalen. Om ons net ook in de toekomst veilig te houden, zouden ook voor bijvoorbeeld omvormers van zonnepanelen strengere eisen moeten gelden. Dat kunnen we als netbeheerders echter niet afdwingen, omdat het om producten gaat die consumenten zelf kopen. 

Cybersecurity is een topprioriteit voor de betrouwbaarheid van ons energienet en dus een topprioriteit voor netbeheerders. We staan voor een betrouwbaar, betaalbaar en toegankelijk net. Maar toegankelijkheid heeft een grens. Netbeheerders én producenten van aangesloten apparatuur moeten gezamenlijk hun uiterste best doen om de deur dicht te houden voor ongewenste indringers.


Terug naar overzicht

Aanmelden NetNL

Graag wil ik het magazine Net NL ontvangen op het volgende adres: