Slimme meter versus slimme thermostaat: wie maakt wie slim?

Slimme meter versus slimme thermostaat: wie maakt wie slim?

  • 16 februari 2015
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

Per 1 januari 2015 is de grootschalige aanbieding gestart van de slimme meter. De gezamenlijke netbeheerders hopen er dit jaar op 800.000 adressen de meter te plaatsen. Over vijf jaar moeten alle acht miljoen huizen een aanbod hebben gehad van een slimme meter. Er zitten veel voordelen aan de komst van de slimme meter. Je kunt er als consument gemakkelijker energie mee besparen doordat je hebt meer inzicht in je energieverbruik. Elke twee maanden krijgt de gebruiker een verbruiksoverzicht van zijn energieleverancier.

Op afstand

Doordat de netbeheerder de slimme meter op afstand kan uitlezen, hoef je als consument niet meer op tijd je meterstanden door te geven. Ook kun je de slimme meter verbinden met allerlei gadgets en apps, zodat je nog beter weet hoeveel energie je verbruikt. Denk daarbij aan de Toon. Verschillende energieleveranciers komen met een slimme thermostaat op de markt die consumenten helpt om bewust te worden van hun energiegebruik en kunnen daarmee zomaar 10 procent op hun energierekening besparen.

Slimme meter en/of slimme thermostaat?

Doordat de slimme meter op afstand uit te lezen is, zijn er diverse partijen zoals de energieleveranciers maar ook Onafhankelijke Diensten Aanbieders (ODA’s)die inzichtdiensten aanbieden. De algemene gedachte hierbij is dat door dit inzicht de consument op energie zal gaan besparen. Naast de slimme meter bestaan er ook slimme thermostaten. Deze zijn slim omdat ze gebruikersgedrag en patronen kunnen herkennen en daardoor tot een bepaald niveau van energiebesparing kunnen komen.

Sommige partijen bieden de indruk of de mogelijkheid om de slimme thermostaat en de inzichtdienst te koppelen of als gecombineerde dienst aan te bieden. Kijk voor meer informatie op www.energieverbruiksmanagers.nl. Doordat de slimme thermostaat en inzichtdienst gekoppeld worden aangeboden, ontstaat er verwarring over de noodzaak om naast een slimme meter ook een slimme thermostaat te nemen. Beide dragen op hun eigen manier bij aan een beter inzicht en een lager energieverbruik en kunnen het energieverbruik bij de consument verlagen.

Privacy

Sommige gebruikers zijn terughoudend als het gaat om de slimme meter, ze zijn bang dat de gegevens van de slimme meter niet veilig zijn en hun privacy in het geding komt. Deze zorgen zijn niet nodig. Met betrekking tot het gebruik van data gelden strenge normen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Privacy Gedragscode en de Privacy & Security Eisen van Netbeheer Nederland. Belangrijk is dat de data alleen voor het doel gebruikt mag worden waar de gebruiker toestemming voor heeft gegeven. Het is verboden om de standen voor andere doeleinden te gebruiken. Om meer te weten te komen over de privacy wet, zie hier de checklist van de Autoriteit Consument en Markt.

Dossiers & Thema's


Terug naar overzicht