Selectie derde ronde Proeftuinen Aardgasvrije Wijken bekend; focus op uitvoering

Selectie derde ronde Proeftuinen Aardgasvrije Wijken bekend; focus op uitvoering

  • 10 maart 2022
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

Tijdens het congres van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) zijn de 14 gemeenten bekend gemaakt die een rijksbijdrage krijgen om hun dorp, buurt of wijk aardgasvrij te maken.

Netbeheer Nederland feliciteert de geselecteerde gemeenten van harte met deze mooie uitkomst en is verheugd dat er in 14 nieuwe proeftuinen aan de slag wordt gegaan met de overgang naar een aardgasvrije warmtevoorziening. Dat kan in één keer of via isolatie en de hybride route. 
 
De Netbeheerders staan klaar om de plannen samen met de gemeenten en alle andere partijen verder uit te werken. In deze ronde ligt de focus op uitvoerbaarheid, betaalbaarheid en draagvlak. De concrete uitvoering is ook voor netbeheerders een belangrijk aandachtspunt. 
 
Want de opgave in de gebouwde omgeving is gigantisch. Veel gemeenten hebben eind 2021 een eerste versie van de Transitievisie Warmte (TVW) opgeleverd. Een mooi resultaat en een belangrijke stap voor de warmtetransitie. Het is nu zaak om zo snel mogelijk te komen tot een concretisering van de plannen, zodat hier ook voor de benodigde infrastructuur tijdig rekening mee gehouden kan worden. 
 
Graag verwijzen wij ook naar onze analyse van de TVW die we op 10 maart hebben gepresenteerd tijdens het PAW-congres en waarin we een concrete oproep doen om de uitvoering beter te ondersteunen met middelen, wetgeving en regionale programmering. Het is cruciaal dat, waar mogelijk, nu zo snel mogelijk de schop in de grond gaat. In de proeftuinen, maar ook daarbuiten.

Klik hier voor het bericht van het kabinet.Dossiers & Thema's


Terug naar overzicht