Overgangsregeling persoonscertificering

Overgangsregeling persoonscertificering

  • 19 juli 2016
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

Er is een overgangsregeling opgesteld voor de persoonscertificering van PE elektrolassers en lastoezichthouders. Deze overgangsregeling beschrijft hoe de overgang zal verlopen van de bestaande (door CKB erkende) certificering naar de nieuwe certificering.

De nieuwe certificering is door het College van Deskundigen (CvD) voor de certificering van PE-elektrolassers en lastoezichthouders ingericht conform NTA 8828. De opleiding en exameneisen van de nieuwe certificering zijn aangescherpt en verzwaard ten opzichte van de bestaande opleidingen / regelingen. Om deze reden moet iedere elektrolasser een door het CvD erkende opleiding volgen en het nieuwe examen afleggen. Omzetting van het huidige certificaat naar het nieuwe certificaat zonder bijscholing of afleggen van het examen is niet mogelijk.

De huidige certificering zal nog mogelijk blijven tot 1 februari 2017, daarna zal de nieuwe certificering in werking treden. Voor die datum zullen de nieuwe opleidingen en examens beschikbaar komen. Nieuwe PE-elektrolassers moeten vanaf 1 februari 2017 de nieuwe erkende opleiding volgen en het nieuwe PE elektrolascertificaat behalen voor zij aan het werk kunnen.

Voor lastoezichthouders is nu nog geen certificering van kracht. Zij kunnen vanaf 1 februari 2017 de nieuwe erkende opleiding volgen en het nieuwe PE elektrolastoezichtcertificaat behalen.

PE-elektrolassers met een geldig CKB erkend opleidingscertificaat behaald voor 1 februari 2017 krijgen tot de verloopdatum op hun certificaat doch uiterlijk maximaal 1 juni 2018 de tijd om het nieuwe certificaat te behalen. Voor PE-elektrolassers met een erkend CKB certificaat met een verloopdatum tussen 1 februari 2017 en 1 juni 2017 geldt dat deze lasser de tijd krijgt om tussen 1 februari 2017 en 1 juni 2017 de nieuwe erkende opleiding te volgen en het examen af te leggen. Tijdens deze gedoogperiode mag hij blijven lassen. Bij de verstrekker van het CKB certificaat dient tijdens deze gedoogperiode een verlenging van de laspas te worden aangevraagd en mag uitsluitend worden gelast na verkrijgen van deze laspas.

Lastoezichthouders krijgen tot maximaal 1 juni 2017 de tijd om de opleiding voor lastoezichthouders te volgen en het lastoezichthouders-certificaat te behalen.


Terug naar overzicht