Onderzoeksrapportage over gasexplosie Diemen

Onderzoeksrapportage over gasexplosie Diemen

  • 3 juni 2015
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft haar bevindingen gepubliceerd over de gasexplosie die vorig jaar in Diemen heeft plaatsgevonden.

Op 4 september 2014 vond een explosie plaats in het flatgebouw De Beukenhorst in Diemen. Die dag vonden sloopwerkzaamheden plaats ten behoeve van de renovatie van een lift van het gebouw. Bij de explosie kwamen twee mensen om het leven en raakten vijftien mensen gewond. De materiƫle schade was groot. Ongeveer 200 bewoners zijn de dagen na het ongeval elders ondergebracht; 32 appartementen waren zo ernstig beschadigd dat deze maandenlang onbewoonbaar waren. De Onderzoeksraad heeft onderzocht hoe het mogelijk is geweest dat de onveilige situatie ontstond en hoe daarmee na de ontdekking van het gaslek is omgegaan.

Conclusies en aanbevelingen

De belangrijkste conclusie van de OVV is dat de gasexplosie het gevolg is geweest van gebrekkige informatie-uitwisseling voorafgaand aan de graafwerkzaamheden die bij het gebouw plaatsvonden. Ook werd het gevaar van een gaslekkage als gevolg van de graafschade onderschat. Volgens Netbeheer Nederland is het rapport "een goed doordachte rapportage met waardevolle aanbevelingen". Netbeheer Nederland gaat de aanbevelingen van de OVV intensief met haar leden bespreken. Lees hier meer informatie en de volledige publicatie.

Het is en blijft van het grootste belang om alert te zijn om de risico's van een gaslek te minimaliseren. Lees hier welke maatregelen u moet nemen als u een gaslucht ruikt.
Terug naar overzicht