Netbeheerders publiceren actuele schaarstegebieden

De Nederlandse netbeheerders hebben een actueel overzicht gepubliceerd van gebieden waar de netcapaciteit beperkt is. Op een toenemend aantal plekken in Nederland treedt deze schaarste op, onder meer door de snelle toename van grote commerciële zonneparken. Het aantal van dit soort parken is in een paar jaar verveelvoudigd; sneller dan het net op deze plaatsen kan worden uitgebreid.

placeholder

In oktober wordt de najaarsronde voor de SDE+ subsidie opengesteld. Voor deze subsidie geldt dit najaar voor het eerst de verplichting een transportindicatie aan te vragen. In de nu aangekondigde ‘rode’ gebieden zal zo’n transportindicatie niet worden afgegeven. Met het inbouwen van deze locatiecheck wil minister Wiebe de slagingskans van projecten met afgegeven SDE+ verbeteren en voorkomen dat subsidiegeld vastzit in projecten die uiteindelijk niet gerealiseerd worden.

Toekomstvisie Energie-infrastructuur
Netbeheer Nederland is blij met de aanvullende maatregel in de SDE+, maar benadrukt dat dit niet voldoende is om de problemen op het net op te lossen. Het Nederlandse energiesysteem zal de komende jaren fundamenteel veranderen. Was het energienet oorspronkelijk ingericht op het simpelweg faciliteren van producenten en afnemers, de komende jaren spelen er nieuwe vragen. Hoe stemmen we energievraag en -aanbod af? Hoe combineren we de inzet van elektriciteit en duurzame gassen, zoals biogas en waterstof? Het energienet is van ons allemaal. Daarom zouden we met elkaar nieuwe afspraken moeten maken over hoe we het net vormgeven en beheren en wat daarbij de rol van de netbeheerder moet zijn. De netbeheerders zullen hierover de komende tijd actief in gesprek gaan met overheden en andere stakeholders over zo’n structurele, samenhangende toekomstvisie op het energiesysteem.

Kijk voor actuele informatie over dit onderwerp op: