Netbeheerders geven een kijkje onder de grond

Netbeheerders geven een kijkje onder de grond

  • 14 april 2017
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

Vanaf donderdag 13 april zijn in drie Nederlandse steden 3D-straattekeningen te zien van de kabels en leidingen die onder de grond liggen. Met de 3D-tekeningen willen de energienetbeheerders mensen letterlijk een kijkje onder de grond gunnen en vragen zij aandacht voor het belang van een betrouwbaar en toekomstbestendig energienet. Elke dag zijn 8 miljoen Nederlandse huishoudens voor gas en stroom afhankelijk van een betrouwbaar energienet. De netbeheerders van Nederland zijn verantwoordelijk voor dit net dat bestaat uit 310.000 kilometer elektriciteitskabels en ruim 135.000 kilometer gasbuizen.

Het merendeel van de kabels en de leidingen ligt onder de grond. Om mensen stil te laten staan bij deze wereld onder de grond zijn er vanaf donderdag 13 april twee weken lang 3D-tekeningen te zien op het Schouwburgplein in Rotterdam, bij het Centraal Station in Nijmegen en op de Koornmarkt in Almelo. De tekeningen van zo'n 40 m2 laten zien wat zich afspeelt onder onze voeten.

Een toekomstbestendig energienet
Nederland heeft één van de meest betrouwbare energienetten ter wereld. De netbeheerders werken er hard aan om dat energienet zo betrouwbaar te houden. De wereld verandert immers constant. Zo gebruiken we meer energie en elektrische apparaten dan ooit. En die energie wordt ook steeds vaker door onszelf opgewekt, bijvoorbeeld via zonnepanelen.

Eén van de maatregelen om het net toekomstbestendig te maken is de vervanging van alle huidige energiemeters door nieuwe, slimme meters. Met deze meters kan de druk op het energienet beter gemonitord worden en kan bijvoorbeeld zon- en windenergie worden terug geleverd aan het net. Door de plaatsing van deze nieuwe meters komen de regionale netbeheerders in de komende jaren meer bij mensen thuis. Toch weten maar weinig Nederlanders wie hun netbeheerder is en wat die netbeheerder doet. Dat is niet zo gek, want door de betrouwbaarheid van het net zijn de netbeheerders maar weinig zichtbaar, net als het energienet zelf. Omdat het zo vanzelfsprekend is, staan we er meestal niet bij stil hoe energie bij ons thuis komt en wat er onder onze voeten gebeurt.

‘OnsEnergienet’
Om mensen beter bekend te maken met wie er over de vloer komt en waarom, zijn de zeven regionale netbeheerders het initiatief OnsEnergienet gestart. De 3D-tekeningen in Rotterdam, Nijmegen en Almelo zijn hier onderdeel van. Met OnsEnergienet stellen de netbeheerders zich voor aan het Nederlands publiek en vertellen zij meer verhalen over ons energienet, hun werk aan het net en over de slimme meter. De straattekeningen zijn gemaakt door Remko van Schaik en Ruben Poncia.


Terug naar overzicht