Geen afsluitingen van gas en stroom rond de feestdagen

De beheerders van de regionale gas- en elektriciteitsnetten (Enexis, Liander, Stedin, Cogas , Endinet, Enduris, Rendo en Westland Infra) zijn van zaterdag 17 december tot en met zondag 1 januari terughoudend met het afsluiten van stroom en gas bij consumenten.

placeholder

Als er sprake is van energiediefstal, andere vormen van fraude of onveilige situaties sluiten netbeheerders wel af. Gedurende de hele winter zijn de netbeheerders terughoudend met afsluiten als het overdag vriest.

Energiecontract opgezegd? Zoek snel een nieuwe leverancier!

Veel mensen denken ten onrechte dat een betalingsachterstand op de energierekening reden is voor netbeheerders om af te sluiten. Klanten betalen hun rekening echter aan de energieleverancier, niet aan de netbeheerder. Pas als een energieleverancier het contract met een klant opzegt vanwege betalingsproblemen en de klant geen nieuw contract afsluit met een andere energieleverancier, dan is de netbeheerder verplicht de klant af te sluiten. Netbeheerders adviseren klanten dan ook om snel een nieuwe leverancier te kiezen. Als klanten categorisch weigeren daaraan mee te werken, worden ze afgesloten. Klanten zonder energiecontract lopen ook in de wintermaanden risico op afsluiting.