De installatie van de slimme meter, hoe gaat het in zijn werk?

De installatie van de slimme meter, hoe gaat het in zijn werk?

  • 20 april 2015
  • Delen via: Share via Whatsapp Share via Facebook Share via Twitter Share via linkedin Share via email

Binnen nu en vijf jaar vervangen de netbeheerders in acht miljoen meterkasten vijftien miljoen meters voor gas en elektra door slimme meters. Er komt een hoop kijken bij deze grootscheepse actie en gaat vast niet zonder slag of stoot. De medewerking van de bewoners is hierin onmisbaar. De mensen zijn nog niet altijd goed op de hoogte waarom er een slimme meter komt, want de oude meter is toch nog goed? Daarom is het erg belangrijk om dit zo goed mogelijk te communiceren voordat de meter daadwerkelijk geplaatst wordt.

Hoe gaat de installatie van de slimme meter eigenlijk in zijn werk? Wat gebeurt er in het voorproces? Wat moet je als bewoner ervoor doen? Een kort overzicht.

Vooraf goede communicatie is het halve werk

Klanten krijgen van hun netbeheerder een vooraankondiging via de post, een weekje later volgt een brief met de exacte datum en tijd voor de vervanging van de meter, als het niet uitkomt, heeft de klant de keuze om de afspraak te verzetten naar een passend moment.

Als de netbeheerder voor de deur staat, zet de monteur de actuele meterstanden en gegevens van de oude meters in de administratie.

Extra controles

Het bezoek van de monteur wordt ook meteen benut om inpandige gasleidingen te controleren: ze worden onder druk gezet om eventuele lekkages op te sporen. Bij het vervangen van de meter werkt de monteur uiteraard ‘drukvrij’:  de gasleidingen moeten leeg zijn. Dit test de monteur met een gaspitje in de keuken. Dooft de vlam, dan is leiding voldoende leeg.

 

Driedubbele check

Als de meter is geïnstalleerd en aangesloten, worden de meters aangemeld bij de administratie van de netbeheerder. Dit moet goed gecheckt worden. De monteur scant, fotografeert en controleert alle nummers.  Zo komt het juiste tweemaandelijkse overzicht op het juiste adres terecht.

Zie het artikel over het totale proces rondom de installatie van de slimme meter in nummer 11 van  Net NL

Dossiers & Thema's


Terug naar overzicht