Andere prikkels nodig voor CO₂-reductie

De huidige financiële sturingsmaatregelen voor de verduurzaming van de energievoorziening zijn niet volledig gericht op de reductie van CO₂ en werken soms zelfs contraproductief. Dat blijkt uit een analyse van de Overlegtafel Energievoorziening (OTE). De energiebelasting geeft bijvoorbeeld geen goede prikkel voor de gewenste overgang naar duurzame energiebronnen. Omdat het kabinet juist specifieke CO₂-reductiedoelstellingen nastreeft, geeft de OTE een aantal opties voor financiële sturingsmaatregelen die CO₂-reductie kunnen stimuleren in plaats van tegenwerken.

placeholder

Ketengerichte en collectieve maatregelen

De huidige maatregelen zijn geënt op het bestaande energiesysteem. Ze richten zich vooral op de verduurzaming van elektriciteit, maar veel minder op groen gas, duurzame warmte en opslag van energie middels bijvoorbeeld waterstof. Daarnaast zijn de meeste maatregelen gericht op het beïnvloeden van de keuzes door individuele actoren en minder op de keten en collectieve maatregelen. Wind op Zee is een uitzondering waarbij naar alle schakels in de keten wordt gekeken en belemmeringen worden weggenomen. Gezien het succes van Wind op Zee lijken meer ketengerichte en collectieve oplossingen een belangrijk element in het halen van doelen voor CO2-reductie.

 

Drie aanbevelingen voor positieve prikkels

De OTE doet de aanbeveling om drie opties gericht op CO2-reductie te onderzoeken:
a. Onderscheid in belasting van duurzaam en grijs (zowel gas als elektriciteit)
b. Het huidige degressieve stelsel van de energiebelasting vervangen door een vlak(ker) stelsel
c. Verdere gelijktrekking van de energiebelasting voor gas en elektriciteit gebaseerd op een prijs per ton CO2.

De OTE heeft haar bevindingen gedeeld met minister Wiebes. 

Documenten

 

Over de OTE

Aan de Overlegtafel Energievoorziening (OTE) bespreken partijen uit de energieketen met elkaar welke impact de energietransitie heeft op het energiesysteem, en in hoeverre er aanpassingen in de spelregels nodig zijn om de overgang naar een duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening te bevorderen. De OTE brengt adviezen uit aan het ministerie van Economische Zaken en de Autoriteit Consument en Markt.