Akkoord Nieuwbouw Aardgasvrij

Nederland gaat de komende decennia van het aardgas af. Dat is nodig om CO₂-uitstoot te verminderen en zo klimaatverandering tegen te gaan en de gaswinning in Groningen af te bouwen. Gelukkig zijn er inmiddels duurzame alternatieven beschikbaar waarmee huishoudens net zo goed kunnen koken en stoken. Om ervoor te zorgen dat nieuwbouw al de komende periode zoveel mogelijk aardgasvrij wordt opgeleverd, is in het kader van het Klimaatakkoord een Akkoord Nieuwbouw Aardgasvrij gesloten.

placeholder

Geplande nieuwbouw alsnog aardgasvrij

Voor nieuwbouwwoningen is de overgang naar aardgasvrij het gemakkelijkst, omdat ze al zonder aansluiting op aardgas gebouwd kunnen worden. Toch wordt op dit moment  slechts 55% van alle nieuwbouw aardgasvrij of vrijwel aardgasvrij opgeleverd. Dat is niet zo gek: bouwprojecten hebben een doorlooptijd van jaren en tot voor kort was verwarming op aardgas nauwelijks punt van discussie.

Alsnog aardgasvrij bouwen vraagt om allerlei aanpassingen. Toch  hebben bouwers, netbeheerders, energiebedrijven, woningcorporaties, milieu- en consumentenorganisaties, makelaars en overheden in het Akkoord Nieuwbouw Aardgasvrij afgesproken om ook geplande en lopende bouwprojecten alsnog zoveel mogelijk aardgasvrij te maken. Hiervoor bestaat geen uniforme oplossing. Het vraagt om overleg met alle betrokken partijen om een maatwerkoplossing te zoeken. Onderstaande documenten geven meer inzicht in de inhoud van het akkoord en de stappen die ondernomen kunnen worden.

 

Meer informatie

Meer informatie over de inhoud van het Akkoord Nieuwbouw Aardgasvrij:

Meer informatie over de rol van de netbeheerder in het akkoord:

 

Vragen?

Bij vragen, neem contact op met:

nieuwbouwaardgasvrij@netbeheernederland.nl