placeholder

Veilig werken

Netbeheerders hechten veel waarde aan een veilige omgeving voor mensen die aan de infrastructuur werken. Of het nu gaat om het vervangen van een meter, het plaatsen van een nieuwe aansluiting of het bouwen van een station. Veiligheid voor de monteur en de directe omgeving staat altijd voorop. Ook bij het werken in de nabijheid van elektriciteits- en gasnetten kunnen veiligheidsrisico’s ontstaan. Daarom spannen netbeheerders zich in om voor iedereen een zo veilig mogelijke omgeving te creëren. 

Veiligheidsregelgeving

Om aan elektriciteits- en gasnetten te mogen werken, is specifieke opleiding vereist. De BEI-VIAG en de Arbo-catalogus vormen de uniforme regelgeving voor het uitvoeren van werkzaamheden aan de elektriciteits- en gasnetten van de netbeheerders. Alle netbeheerders, aannemers en meetbedrijven dienen zich aan deze voorschriften te houden. Netbeheer Nederland beheert deze regelgeving samen met stakeholders. Alle benodigde informatie is beschikbaar op www.beiviag.nl en Arbocatalogus Netwerkbedrijven.

Bevorderen van veiligheid

De netbeheersector hanteert een uitgebreid stelsel van wet- en regelgeving, sectorafspraken en instrumenten om de veiligheid te waarborgen. Desondanks bestaat er altijd het risico op een ongeluk bij het werken aan de energie-infrastructuur. 

Graafschadepreventie

Alle partijen in de graafketen hebben zich te houden aan Wet Informatievoorziening Bovengrondse en Ondergrondse Netten (WIBON) om graafschades te voorkomen. Met miljoenen kilometers aan kabels, leidingen en buizen is het cruciaal dat grondroerders (netbeheerders, aannemers en particulieren) en opdrachtgevers (provincies, gemeenten, netbeheerders en waterschappen) op de hoogte zijn van elkaars werkzaamheden en van onze infrastructuur, bij het graven. Het liefst al in de plan- en ontwerpfase van een project. Netbeheer Nederland helpt door onder andere richtlijnen en adviesbladen op te stellen voor het uitvoeren van werkzaamheden nabij gas- en elektriciteitsnetten van netbeheerders om graafschade zoveel mogelijk te voorkomen. Dit is niet alleen van belang om de veiligheid te waarborgen, maar het voorkomt bovendien onderbrekingen van de gas- en elektriciteitstoevoer én reparatiekosten. 

Benzeen

Aardgas bevat van nature kleine concentraties benzeen, een koolwaterstof die voor mensen schadelijk is. Uit onderzoek is gebleken dat bij kleine gaslekken die langer duren, benzeen kan ophopen in de bodem. Het zal uiteindelijk verdwijnen als gevolg van natuurlijke afbraak en uitdamping. Vanwege mogelijke risico’s nemen netbeheerders maatregelen om gaslekken te beperken. Locaties waarvan wordt verwacht dat deze verontreinigd zijn, klachten opleveren of risicovol zouden kunnen zijn, krijgen speciale aandacht. Lees meer over benzeen, de omvang, de effecten op de omgeving en het milieu. Lees meer over benzeen, de omvang, de effecten op de omgeving en het milieu.

Veilig slopen

Als bij het slopen van percelen de gas- en elektriciteitsaansluitingen niet zijn verwijderd, ontstaat er een levensgevaarlijke situatie voor de sloopaannemer, de medewerkers van de netbeheerder en de omgeving. Daarom heeft Netbeheer Nederland samen met Veras een Sloop- en verwijderingsprotocol voor gas- en elektriciteitsaansluitingen (kleinverbruik) opgesteld om ervoor te zorgen dat onveilige situaties met nutsvoorzieningen als gevolg van sloop niet meer voor hoeven te komen. Zie het sloop- en verwijderingsprotocol.

Experts