Sluiten  
X

Inloggen op het Ledennet van Netbeheer Nederland.
Heeft u vragen? Stuur een e-mail naar secretariaat@netbeheernederland.nl


Uw wachtwoord vergeten? Wij sturen hem direct naar u op via e-mail. Mocht u na een paar minuten nog geen bericht van ons hebben ontvangen controleer uw junk e-mail.NL
EN
 • 'De Nederlandse energienetten behoren tot de meest betrouwbare ter wereld'
  Andre Jurjus,

  directeur Netbeheer Nederland

 • 'De netbeheerders staan voor een betaalbaar, duurzaam en toegankelijk energienet'
  Andre Jurjus,

  directeur Netbeheer Nederland

 • 'Netbeheerders werken samen met diverse partijen aan toekomstige energievoorziening'
  Marijn Artz,

  Manager Duurzaam & Energietransitie

 • 'Veilige en betrouwbare energievoorziening: niet vanzelf, wel vanzelfsprekend'
  Henk van Bruchem,

  Netbeheer Nederland

 • 'Energie is een primaire levensbehoefte'
  Martijn Boelhouwer,

  woordvoerder Netbeheer Nederland

U bent hier: HomeThema's Dossier

Spanningskwaliteit

Hoogspannings leidingenDe spanning op een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk moet voldoen aan een bepaalde kwaliteit. Deze kwaliteit wordt in vakjargon aangeduid als “spanningskwaliteit”. Spanningskwaliteit wordt gekenmerkt door verschillende verschijnselen, zoals spanningsvariatie, spanningasymmetrie, harmonische vervorming en spanningsdips. Allen vervormen ze op hun eigen wijze de basis golfvorm die kenmerkend is voor de netspanning.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de kwaliteit van de elektriciteitsvoorziening goed is en stabiel ten opzichte van voorgaande jaren. Het is echter van groot belang om – mede gelet op nieuwe ontwikkelingen zoals decentrale elektriciteit opwek en elektrisch vervoer – de spanningskwaliteit effectief te blijven monitoren. Het aantal metingen is daartoe het afgelopen jaar uitgebreid naar ruim 500 metingen in de laag- en middenspanningsnetten. Verder zal TenneT komend jaar het aantal metingen in het hoogspanningsnet uitbreiden naar ruim 100 stuks. De netbeheerders hebben hierover afspraken gemaakt met belanghebbenden en met de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). 

Een onafhankelijke instantie analyseert de metingen. Op basis van deze analyse worden jaarlijks uitspraken gedaan over de spanningskwaliteit binnen netvlakken. Deze uitspraken worden steeds gepubliceerd in het rapport “Spanningskwaliteit in Nederland”. Uit deze jaarlijkse rapporten blijkt dat de spanningskwaliteit in de Nederlandse elektriciteitsnetten van een hoog niveau is. U kunt dit rapport hier downloaden. 

Deze webpagina gaat verder dan het rapport en biedt bezoekers inzicht in de resultaten van alle metingen die aan het rapport ten grondslag liggen. Via het tabblad ‘Metingen spanningskwaliteit’ kunt u de meetresultaten van alle individuele metingen bekijken. Om privacyredenen zijn de metingen alleen gekoppeld aan een viercijferige postcode en niet herleidbaar naar een compleet adres.Nieuwsbrief

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in:

Server fout, probeer het later opnieuw
Uw inschrijving is verwerkt.© 2016 | www.netbeheernederland.nl | disclaimer | toelichting cookies