Studie energieopslag door Hanzehogeschool

De Hanzehogeschool heeft een studie uitgevoerd naar de belangrijkste eigenschappen van verschillende vormen van opslag.

placeholder

In de transitie naar een duurzaam energiesysteem is er in toenemende mate behoefte aan flexibiliteit. Dit komt met name door de toename van intermitterende duurzame energiebronnen zoals zon en wind. Energieopslag kan daarin voorzien. Nu de vraag naar energieopslag groeit, is er behoefte aan een eenduidig overzicht welke (technische) mogelijkheden er zijn om in deze vraag te voorzien.

In het kader van het Actieplan Duurzame Energievoorziening heeft de Hanzehogeschool een studie uitgevoerd naar de belangrijkste eigenschappen van opslagmedia. In dit rapport worden de ontwikkelingen en het gebruik van een database voor energieopslagtechnologieën uiteengezet, een samenwerkingsproject van Netbeheer Nederland en de Hanzehogeschool. Door middel van een database van (technische) mogelijkheden om  energie op te slaan zijn relevante criteria zoals kosten, capaciteit en flexibiliteit in kaart gebracht.

Deze database is geschikt voor het vergelijken van onderzochte opslagtechnologieën. Met behulp van zogenaamde energieopslag-labels is het mogelijk een begrijpelijke vergelijking te maken tussen verschillende opslagtechnologieën. Alle labels voor opslagtechnologieën zijn ondergebracht in een Excel-spreadsheet. De methodologie van het onderzoek vindt men in het rapport.

Het rapport geeft geen ranking van betere of slechtere opslagmedia. Het is aan de lezer om te bepalen welke criteria belangrijk zijn bij het vergelijken van opslagmedia. Wél geven zowel de diagrammen in het rapport, als het excel-model, inzicht in de (grote) verschillen in bijvoorbeeld opslagcapaciteit, laadvermogen en kosten.

De resultaten van dit onderzoek zijn een hulpmiddel in de duurzame energietransitie die in Nederland plaatsvindt. Dit dankzij de uitvoerige informatie (zowel algemeen als technisch) die wordt geboden op het gebied van energieopslag. De ingevulde energieopslag-labels kunnen bovendien worden ingezet ten behoeve van  vervolgonderzoeken bijvoorbeeld over de vraag en aanbod van flexibiliteit in een duurzaam, geïntegreerd energiesysteem in Nederland.

Klik hier voor de studie Energieopslag in het Nederlands en de Appendix