Persverklaring over onderzoek naar betrouwbaarheid energiemeters

Netbeheerders vinden de betrouwbaarheid van energiemeters belangrijk. Een meter moet de juiste standen tonen. Frank Leferink van de Universiteit Twente heeft energiemeters aan een stresstest onderworpen. In een laboratoriumsetting vertoonden bepaalde meters afwijkingen, zowel naar beneden als naar boven. Hoewel afwijkingen niet zouden moeten voorkomen, blijken de onderzochte omstandigheden in de praktijk niet waarschijnlijk en werken de meters in de praktijk gewoon naar behoren. In het laboratorium is bijvoorbeeld getest met een schakelbord met 50 lampen en grote dimmers.

placeholder

Leferinks onderzoek was voor netbeheerders anderhalf jaar geleden aanleiding om nog meer dan anders alert te zijn op de juiste werking van energiemeters. Netbeheerders hebben op dat moment direct het Nationaal Metrologisch Instituut VSL de opdracht gegeven om een vergelijkbaar onderzoek te doen. Daaruit bleek dat in de genoemde uitzonderlijke situaties inderdaad afwijkingen voorkomen in de meetgegevens bij enkele type meters.

Vervolgens is door DNV GL met geavanceerde meetapparatuur onderzocht of er ook in de praktijk situaties zijn waarin de meetgegevens niet kloppen. In een periode van anderhalf jaar zijn tientallen cases onderzocht van klanten met klachten over te hoge meterstanden. In bijna alle gevallen was de uitkomst dat de meterstanden klopten. Klanten bleken apparaten te hebben die meer stroom verbruiken dan ze dachten. Of ze betaalden voorheen op basis van een te laag ingeschat verbruik en na de installatie van een slimme meter voor het daadwerkelijke, hogere verbruik.

Recent is een situatie gevonden waar de meter afwijkingen laat zien. Deze casus is nog in onderzoek. Daarbij wordt gekeken naar de meter zelf én naar of de sauna die de afwijking veroorzaakt juist functioneert.

Netbeheerders vinden het belangrijk dat meterstanden kloppen en blijven dus alert op de correcte werking van de meter. Meters moeten bovendien bestand zijn tegen de toenemende hoeveelheid domotica en apparatuur in huishoudens. Daarom testen de netbeheerders alle typen meters regelmatig op betrouwbaarheid. In Europees verband wordt gekeken of de normen voor nieuwe meters verder moeten worden aangescherpt, zodat ook in uitzonderlijke situaties de meter correct blijft werken.
Klanten die er desondanks van overtuigd zijn dat hun meterstanden niet kloppen, kunnen in eerste instantie contact opnemen met hun energieleverancier. Als de leverancier vermoedt dat er iets met de meter aan de hand kan zijn, dan zal hij de klant adviseren om de meter te laten controleren door de netbeheerder.

André Jurjus
Directeur Netbeheer Nederland

Vragen en antwoorden over onderzoek Frank Leferink naar betrouwbaarheid energiemeters