Sluiten  
X

Inloggen op het Ledennet van Netbeheer Nederland.
Heeft u vragen? Stuur een e-mail naar secretariaat@netbeheernederland.nl


Uw wachtwoord vergeten? Wij sturen hem direct naar u op via e-mail. Mocht u na een paar minuten nog geen bericht van ons hebben ontvangen controleer uw junk e-mail.NL
EN
 • 'De Nederlandse energienetten behoren tot de meest betrouwbare ter wereld'
  Andre Jurjus,

  directeur Netbeheer Nederland

 • 'De netbeheerders staan voor een betaalbaar, duurzaam en toegankelijk energienet'
  Andre Jurjus,

  directeur Netbeheer Nederland

 • 'Netbeheerders werken samen met diverse partijen aan toekomstige energievoorziening'
  Marijn Artz,

  Manager Duurzaam & Energietransitie

 • 'Veilige en betrouwbare energievoorziening: niet vanzelf, wel vanzelfsprekend'
  Henk van Bruchem,

  Netbeheer Nederland

U bent hier: HomeNetbeheer voor u Slimme meter

Slimme meter

Een slimme meter is een nieuw soort energiemeter. Deze energiemeter is digitaal. Uw netbeheerder kan via deze digitale meter uw meterstanden op afstand lezen als u daartegen geen bezwaar heeft. Met een slimme meter krijgt u als consument of klein bedrijf meer inzicht in uw energieverbruik doordat u een tweemaandelijks overzicht krijgt in plaats van een jaarlijkse eindafrekening. Met dit inzicht hebt u meer grip op de hoeveelheid energie u verbruikt en daarmee op de energiekosten.

In de Wet is bepaald dat netbeheerders alleen de slimme meter mogen plaatsen en niet de energiedisplays die hieraan gekoppeld kunnen worden. De overheid heeft ervoor gekozen om de energiedisplays te beschouwen als commerciele activiteit waarvoor op de vrije markt tarieven kunnen worden gevraagd. Het kan zijn dat u al van uw netbeheerder of uw woningcorporatie een brief heeft gehad met het aanbod een slimme meter te nemen. De landelijke invoering van de slimme meter start grootschallig in 2015.

De netbeheerder plaatst in de volgende gevallen slimme meters:

 • - bij vervanging van de meter
 • - als u in een nieuwbouwhuis gaat wonen
 • - bij grootschalige renovatie
 • - als u er zelf om vraagt

Wat kost een slimme meter?
Uw netbeheerder plaatst de slimme meter gratis. Als u zelf om een slimme meter vraagt kunnen er wel kosten aan verbonden zijn. Hetzelfde geldt voor wanneer u na het uitzetten of weigeren van de slimme meter, de slimme meter alsnog wilt laten aanzetten of installeren. Vraag dit na bij uw netbeheerder. Ook blijft u net als nu meterhuur betalen.

De slimme meter staat 'aan'
De netbeheerder plaatst bij u in huis een slimme meter. Deze staat standaard "aan". Dat betekent dat uw netbeheerder uw meterstanden op afstand zal lezen op de volgende momenten:

 • - zes keer per jaar (om de twee maanden)
 • - als u overstapt naar een ander energiebedrijf
 • - als u verhuist
 • - voor het beheer van de meter

Als de meter 'aan' staat, hoeft u dus zelf geen meterstanden meer door te geven aan uw energiebedrijf. Ook hoeft er geen meteropnemer meer bij u langs te komen. Schattingen van meterstanden en foute energienota's horen daarmee tot het verleden. Overstappen naar een ander energiebedrijf wordt hiermee nog makkelijker. U ontvangt standaard om de twee maanden een overzicht met daarop uw energieverbruik en kosten van die periode. Uw netbeheerder kan en mag de meter niet vaker lezen. Tenzij u daar zelf voor kiest en toestemming voor geeft. Wilt u vaker inzicht in uw verbruik? Dan kan dat door toestemming te geven aan uw netbeheerder om uw meterstanden vaker uit te lezen.

De slimme meter staat 'uit'
De netbeheerder plaatst bij u in huis een slimme meter, maar u laat de meter 'uit' zetten. Uw netbeheerder kan dan niet uw meterstanden op afstand lezen. Als u overstapt naar een ander energiebedrijf of als u verhuist, zult u zelf de meterstanden moeten doorgeven. Let op: u kunt dit altijd weer wijzigen. U bepaalt zelf wanneer u de slimme meter 'aan' of 'uit' laat zetten.

Zelf uw energieverbruik volgen
De netbeheerder plaatst bij u in huis een slimme meter. En u laat de meter 'uit' zetten. Maar u wilt toch graag informatie over uw energieverbruik. Dat is mogelijk zonder dat uw netbeheerder op afstand uw verbruik kan zien. U kunt zelf al uw meterstanden uit de meter lezen wanneer u wilt. Dat kan als u bijvoorbeeld een display, mobiele telefoon of website aan uw slimme meter koppelt. Deze informatie geeft u nog meer inzicht in uw verbruik. Hiermee wordt energie besparen nog makkelijker. Let op: nog niet alle slimme meters bieden deze mogelijkheid.

De slimme meter weigeren
U hebt het recht een slimme meter te weigeren. Dan houdt u uw oude gasmeter en elektriciteitsmeter. En zult u zelf uw meterstanden moeten doorgeven aan het energiebedrijf als u overstapt naar een ander energiebedrijf of als u verhuist. 

Hoeveel werkgelegenheid en investeringen brengt de slimme meter met zich mee?
Vanaf 2012 hebben 450.000 huishoudens en kleine bedrijven een slimme meter gekregen. Dat komt ongeveer neer op 5.000 adressen per week. Daarvoor zijn meer dan 200 monteurs vol aan de slag geweest, het hele jaar door. In de grootschalige uitrol vanaf 2014 zijn dat er nog eens 5 keer zo veel. Daar komen de mensen die ervoor zorgen dat dit alles in goede banen loopt, zoals de voorbereidingsteams en de backoffices van de energienetbeheerders, nog eens bovenop. Dat betekent dat er stevig geïnvesteerd wordt door de netbeheerders. Voor 2012 en 2013 gaat het om zo’n 130 miljoen euro voor de slimme meter. In totaal investeren netbeheerders investeren jaarlijks 800 miljoen euro in de vervanging en verbetering van het energienet. Omdat de meter ook een speciale consumentenpoort aan de buitenkant heeft, geeft dit allerlei mogelijkheden voor product- en dienstontwikkeling. Energieleveranciers, maar ook andere bedrijven, bieden consumenten nu al handige displays, apps, thermostaten en internettools aan die gebruik maken van de slimme meter.

Waar vind ik meer informatie over de slimme meter?
Neem voor meer informatie over de slimme meter contact op met uw netbeheerder. Deze kan u nadere informatie geven over uw specifieke situatie. Per regio is één netbeheerder verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Klik hier om te zien wie u netbeheerder is.

Planning en realisatie
In dit planningsoverzicht is te zien waar de komende vier kwartalen een slimme meter wordt aangeboden. Het planningsoverzicht wordt ieder kwartaal geactualiseerd. Dit zijn de gegevens die op dit moment beschikbaar zijn. Het is mogelijk dat dit in de toekomst nog eventueel wordt aangevuld c.q. gewijzigd.

In het plaatsingsoverzicht is te zien in welke postcodegebieden de afgelopen week slimme meters geplaatst zijn. Het bestand wordt iedere week geactualiseerd.


Laatste nieuws

Geen resultaat

NetbeheerNL op Twitter

Volg ons

Nieuwsbrief

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in:

Server fout, probeer het later opnieuw
Uw inschrijving is verwerkt.© 2017 | www.netbeheernederland.nl | disclaimer | toelichting cookies